Koulutus, valmennus ja konsultointi
Koulutus tai konsultointi aloitetaan täsmentämällä yksikön tarpeet ajatustyöllä asiakkaan kanssa: mitä työpaikan henkilöstöjohtamisessa tai -käytännöissä kannattaa muuttaa, jotta tulos paranee – mikä vaikuttaa tuloksiin, mistä tulokset syntyvät? Kehitystyön aikana käytäntöön juurrutetaan tulosta ja työhyvinvointia edistävät menettelyt, osaaminen sekä työkalut.
Aihealueita
Henkilöstöjohtaminen
Tavoitteena on saada aikaan yrityksen tai yhteisön toimintaa tukevat henkilöstöjohtamisen kokonaisuus, osaaminen sekä konkreettiset henkilöstömenettelyt ja työkalut.
HR-koulutus ja -konsultointi
HR:n työ on ensimmäiseksi varmistaa, että perusedellytykset työnteolle ovat työpaikalla olemassa: noudatetaan työlainsäädäntöä, työehtosopimuksia, maksetaan palkat ajoissa ja oikein, jokaisella on työsopimus ja riittävän selkeä työnkuva, jokainen on perehdytetty tehtäväänsä, puuttumisen portaat alisuorittamiseen ja häirintään ovat olemassa, kannustus on kunnossa. Lisäksi HR:n tehtävä voi olla luoda edellytyksiä tulevalle menestykselle: kehittää osaamista ja kyvykkyyksiä, esimiestaitoja, johtamistaitoja, työhyvinvointia, tehokasta organisaatiota, yhteistyötaitoja, palkitsemismenettelyitä, sitoutumista, arvoja ja työkulttuuria.
Esimiesvalmennus ja esimiehen henkilöstötaidot
Tavoitteena on luoda esimiehille valmiudet, osaaminen ja työkalut hyvään esimiestoimintaan, asioiden ja ihmisten johtamiseen, päämääränä tuottava ja hyvinvoiva yksikkö, henkilöstötyön keinoin.
Työhyvinvointi
Tavoitteena on luoda johdolle ja esimiehille ymmärrys työhyvinvoinnin merkityksestä työyhteisölle ja tuloksenteolle, sekä rakentaa sitä tukeva johtamisjärjestelmä: menettelyt, työkalut ja mittarit. Jokaiselle henkilöstöstä on tärkeää ymmärtää oma vastuunsa työstään ja käytöksestään – monesti on tarpeen käsitellä itsetuntemusta ja toisaalta yhteisiä pelisääntöjä.
Johtaminen
Tavoitteena on luoda yksikköön hyvät asia- ja ihmisjohtamisen periaatteet ja käytännöllistää ja juurruttaa tämä jokaisen johtajan ja esimiehen toimintaan. Lähtötilanne voi olla yleinen tahto johtamisen ja sen myötä tuloksellisuuden parantamiseen tai ratkaisukeskeisesti jokin erityinen tarve, toiminnan haasteisiin liittyen.
Johtoryhmätoiminta
Tavoitteena on kirkastaa ja tehostaa johtoryhmän työskentelyä – lisätä sen työskentelyn tuloksekkuutta. Painopiste on siinä, miksi johtoryhmä on olemassa, mitkä sen tehtävät ovat sekä miten ja milloin nämä tehtävät hoidetaan. Huomio keskitetään myös ajattelun, tahdon, sitkeyden, toimeenpanon, avoimuuden, keskustelun ja yhteistyön, energian ja innostuksen sekä innovatiivisuuden merkitykseen.
Muutosjohtaminen
Tavoitteena on luoda muutoksen johtajalle/johtajille ymmärrys muutoksen piirteistä ja osaaminen, tekniikka, työkalut sekä ihmisen huomioiva johtamisote muutoksen aikaansaamiseksi. Muutos saattaa liittyä mm. strategian toteuttamiseen, kasvuun, supistuksiin, tuotteiden tai markkinoiden muutoksiin tai organisaation uudelleen järjestelyihin.
Coaching / esimiehen henkilökohtainen valmennus
Tavoitteena on luoda henkilökohtaisella valmennusohjelmalla ratkaisukeskeisesti valmiuksia oman johtajuuden ja sitä kautta tuloksekkuuden parantamiseen. Lähtökohtana voi olla yleinen tarve parantaa johtamista ja esimiestyötä, mutta tavallisimmin coachauksen käynnistää töissä koettu tilanne, joka aiheuttaa haasteita toiminnassa tai ihmissuhteissa.
Rekrytointi, perehdytys ja työnopastus
Tavoitteena on luoda ja juurruttaa työpaikalle tehokkaat ja laadukkaat rekrytoinnin, perehdytyksen ja työnopastuksen käytännöt, osaaminen sekä työkalut.
Osaamisen kehittäminen
Tavoitteena on luoda ymmärrys osaamisen merkityksestä yrityksen/yhteisön, yksikön, osaston/vuoron/tiimin ja yksilön menestykselle. Lisäksi tavoitteena on luoda osaamisen johtamisen ja kehittämisen menetelmät, selkeä työnjako ja käytännölliset työkalut.
Kehityskeskustelut
Tavoitteena on luoda johtamisjärjestelmään kiinteästi kuuluva ja johtajuutta sekä esimies-alaissuhdetta vahvistava kehityskeskustelukäytäntö, osaaminen, menetelmät ja työkalut.